Workflow Efficiency

Een belangrijke les die ik keer op keer weer moet leren, zo blijkt, is om mijn tijd zo effectief en efficiënt mogelijk in te delen. Het continu jongleren met verschillende verantwoordelijkheden – de kar trekken om mijn eigen product ‘HERRY’ in de markt zetten, mijn rol als zzp’er in het ondernemersonderwijs, mijn privéleven – en alles voldoende aandacht kunnen geven, is iets dat ik ontzettend lastig blijf vinden. En dan heb ik nog niet eens kinderen… 😧

Hoofdstuk 1: Mijn Stelregels

Er zijn 4 richtlijnen die ik mijzelf voor moet blijven houden, elke week weer, om gefocust te blijven:

– Klanten, klanten en nog eens klanten. Met HERRY moet zoveel mogelijk van mijn aandacht uitgaan naar het binnenhalen van nieuwe klanten. Niet alleen omwille van de omzet, maar ook vanwege de noodzaak voor nieuwe user cases en (voor)beeldmateriaal.

– Online zichtbaarheid. Zichtbaarheid is het toverwoord, alleen het maken van content kost mij nu nog veel te veel tijd. Het is belangrijk dat ik steeds meer efficiëntie in blijf bouwen.

– Ik werk 3 dagen in de week voor school. Tijd die ik nodig heb voor aan school gerelateerde werkzaamheden, buiten het lesgeven om, moet ik zoveel mogelijk proberen in die 3 dagen te clusteren. Alle tijd die ik buiten die 3 dagen om aan school spendeer, kosten mij verhoudingsgewijs véél geld, want: die kan ik niet aan het binnenhalen van klanten voor HERRY besteden, wat mij per gewerkt uur veel meer geld zou opleveren.

– Elke voor school gereserveerde werkdag, dus 3 dagen in de week, óók minstens 2 uur besteden aan HERRY.

Hoofdstuk 2: Agendabeheer

Wat ik sinds een maand of 4 nu al consequent doe, is beter mijn agenda beheren. Ik heb een wekelijks schema opgesteld, die ervoor moet zorgen dat ik op de dagen dat ik voor school werk, óók nog aan HERRY kan werken. Tegelijkertijd heb ik op deze manier voor mijzelf geborgd dat bepaalde terugkerende werkzaamheden voor mijn bedrijf, door blijven gaan. Ik moet zeggen, dit maakte direct al een enorm verschil! 

Het lukte me over het algemeen ook goed om dit ritme vol te houden. Behalve het maken van content. De afgelopen 4 weken is daar behoorlijk de klad in gekomen, voorál doordat het videocontent maken mij zoveel tijd kostte. Ik was veel in de vrije uurtjes aan het doorwerken, waardoor ik minder rust nam dan ik misschien nodig had. Dat zorgde voor een enorme neerwaartse spiraal als het gaat om het op tijd af kunnen ronden van alle to do’s.

Volgens mijn plan had ik juist bedacht dat ik op sommige dagen vroeg op wilde staan…

Maar doordat het content maken mij zó veel energie kostte, had ik daar de motivatie niet meer voor als de wekker ging en zocht ik mijn heil steeds vaker bij mijn oh zo geliefde snoozeknop. 😊. Doordat ik de puf niet meer had om vroeg op te staan, bleven verschillende to do’s liggen, en omdat verschillende (belangrijke) to do’s bleven liggen, nam de druk in mijn hoofd toe. Omdat de druk in mijn hoofd toenam, nam de motivatie verder af. En zo zie je de neerwaartse spiraal ontstaan…

Tijd dus, om in oplossingen te denken.

Hoofdstuk 3: Rust

De belangrijkste en meest noodzakelijke stap lag voor de hand: rust nemen. Dat heb ik de afgelopen 2 weken gedaan. Even een stapje terug, even mijn hoofd leeg gamen en meer slapen en voldoende luieren.

En dat is iets dat ik iedereen zou aanraden als je net als ik iets probeert op te bouwen, en soms jezelf kunt verliezen in je werk. Neem rust als je lichaam daarom vraagt! Luisteren naar je lichaam zorgt ervoor dat je op de lange termijn door kunt blijven gaan, in plaats van vroegtijdig volledig fysiek en mentaal opgebrand raakt.

Hoofdstuk 4: Hardware & Slimmer Editen

Ik had een maand geleden al bedacht dat het maken van content efficiënter kon, door onder andere via betere hardware slagen te maken in de hoeveelheid tijd die het opnemen en editen ervan zou kosten. Daar heb ik inmiddels al echt stappen mee kunnen maken!

Ik heb het opnemen, maken en editen via hardware steeds meer gestroomlijnd. Efficiëntieslagen lukken vooral dankzij:

– Mijn Premiere Pro ‘Factory’ bestand – alle titels, elementen en animaties in één document. Zo kan ik heel makkelijk de elementen die ik élke aflevering gebruik, kopiëren en plakken in nieuwe afleveringen;

– De Elgato Prompter. 

Door het uitschrijven van de aflevering, en vervolgens oplezen van de tekst op de prompter:

o Maak ik minder fouten bij het opnemen en heb ik veel minder ‘eh’ momenten;

o Hoef ik minder te zoeken in het videobestand naar de goede momenten en minder dus minder knippen in de aflevering;

o Hoef ik tijdens het opnemen niet meer na te denken over wat ik eigenlijk probeer te zeggen

– De RØDECaster Video, om mijn audio en video in één keer gesynchroniseerd op te kunnen nemen en sneller te kunnen werken met A-, B- en C-roll beelden.

Het gebruiken van het Factory bestand, de RØDECaster Video en de Elgato Prompter hebben al hele mooie resultaten opgeleverd!

– Ik heb het opnemen van de content kunnen terugbrengen van 40-60 minuten (of soms meer) naar slechts 10 tot 15 minuten.

– Door al het bovenstaande heb ik het editen van de content kunnen reduceren van 8 uur naar 3 uur (vergeleken met pro’s waarschijnlijk nog steeds lang, maar ik ben ook nog teveel een pietje precies… 😅)

Hoofdstuk 5: SMART goals

Maar! Ik ben er nog niet. Want het opnemen en editen is één ding, maar het steeds weer opnieuw verzinnen wat ik eigenlijk moet of wil vertellen, is nog iets anders. Dat kost óók best wat tijd. En dan komt ook nog het stukje distributie: het plaatsen van content, monitoren, reacties plaatsen, en leads opvolgen: gesprekken aangaan en afspraken maken met potentiële samenwerkingspartners.

Misschien is dat wel goed om nog erbij te vertellen! Mijn doelstelling met dit alles!

Bij de studentondernemers waar ik les aan geef, hamer ik altijd op concrete en meetbare doelstellingen, via de SMART-methode. Zodat je altijd objectief kunt meten of je op de juiste koers ligt:

S: specifiek

M: meetbaar

A: acceptabel

R: realistisch

T: tijdgebonden

De manier waarop dit altijd uitleg, is dat een doelstelling één zin moet zijn, die aan deze letters voldoet. Mijn belangrijkste twee doelstellingen met mijn LinkedInactiviteiten zijn:

– Vóór 26 december 2025 het aantal volgers van mijn persoonlijke LinkedInprofiel laten groeien tot minstens 2.000 volgers.

– Mijn LinkedInactiviteiten laten resulteren in minstens 1 afspraak met 15 verschillendepotentiële strategische partners per kwartaal in 2025.

Hoofdstuk 6: Software Stacking

Oke, terug naar de oplossingen. 

Want! Ik heb dus ook bedacht, met oog op deze doelstellingen, dat ik nóg iets moet doen:

Hardware is één ding, maar software is de andere kant. Als ik bepaalde handelingen wil versnellen, zal ik moeten automatiseren. 

Dripify met het in gebruik nemen van Dripify heb ik echt al een enorme stap gezet. 

– In ongeveer 5 weken heb ik daardoor al bijna 100 volgers erbij, en de eerste 3 weken daarvan was het vooral kennismaken met het platform. Ik verwacht er dus op lange termijn nog veel meer uit te kunnen halen.

Deze blog is bedoeld om mijn gedachten op een meer organische manier uit te schrijven. Soms weet ik niet wat ik eigenlijk wil zeggen, terwijl ik wel een hoop gedaan of geleerd heb in een week. Door het op deze manier uitschrijven van mijn gedachten, vormt zich automatisch de basis van een script. 

Na het schrijven van een blog, heb ik vervolgens via ChatGPT zelf een GPT ontwikkeld om een blogartikel om te zetten in een script voor mijn volgende YouTube aflevering. Of misschien zelfs meerdere afleveringen. 😊

[Invoegen GIF GPT YouTube]

Daarnaast heb ik dan ook nog een GPT ontwikkeld om het blog artikel om te zetten in de basis voor meerdere LinkedIn posts. Het enige wat ik zelf daar nog aan hoef te doen, is hier en daar een beetje bijschaven:

[Invoegen GIF GPT LinkedIn].

Resultaten

Zo levert het schrijven van één stuk tekst mij minstens deze content op:

✅ Uiteraard een artikel, voor op mijn website. Handig voor SEO.

✅ 1 YouTube video

✅ 1 Youtube short video

✅ 1 LinkedIn short video

✅ 2 ruwe LinkedIn posts

Afhankelijk van het blogartikel, de lengte en de kwaliteit ervan, kan ik er zelfs meerdere artikelen en YouTube video’s uit halen. Super efficiënt dus! 

Ik kan alleen maar zeggen:

Ik ben er nú al ontzettend blij mee!